Matangi Moving Music Jubileumfestival

Dit jaar bestaat Matangi 25 jaar. Je bent van harte uitgenodigd het jubileum van dit Haagse kwartet mee te vieren in het mini-festival Matangi Moving Music op 12 oktober in de Nieuwe Kerk in Den Haag. De kwartetleden delen in de middagconcerten graag hun favoriete werken. Met de strijkkwartetten van Haydn, Beethoven en Shostakovich op hun lessenaar, hoor je de crème de la crème uit de strijkkwartethistorie. Na taart en een Matangi Talk, volgt meer muziek. Van Steve Reich klinkt zijn ‘Different Trains’ voor strijkkwartet en tape. Tevens de wereldpremière van Pete Hardens ‘For Bridget (after Riley)’. In de avond beleef je met 'P.S. ft. Matangi & Ruben Hein' ontroerende brieven in een betoverende klankwereld.

Programma Matangi Moving Music
Zaterdag 12 oktober 2024 - Nieuwe Kerk, Den Haag

14.30-15.30 uur Concert - Haydn, Beethoven & Shostakovich
15.30-16.30 uur Taart & koffie
16.30-16.45 uur Matangi Talk
17.00-18.00 uur Concert - Reich & wereldpremière Pete Harden
20.15-21.15 uur 'P.S. ft. Matangi & Ruben Hein'
 

14.30-15.30 uur Concert - Haydn, Beethoven & Shostakovich
Voor het feestelijke mini-festival Matangi Moving Music, waarmee Matangi haar 25-jarige jubileum viert, kozen de vier leden elk hun favoriete werk. Tweede violist Hannelore De Vuyst brengt Haydns Strijkkwartet op. 20 nr. 5 naar Den Haag. Een logische keuze, aangezien de Oostenrijkse componist wordt gezien als de uitvinder van het strijkkwartet nadat hij de destijds nieuwe muziekvorm tijdens de Klassieke periode vervolmaakte. Van ‘Papa Haydn’ gaan we naar Beethoven nr. 16 op. 135, het werk dat cellist Arno van der Vuurst selecteerde. Dit meesterlijke strijkkwartet was het laatste werk dat Beethoven voltooide (behalve de finale) en beleefde pas na de componist zijn dood haar première. We sluiten af met Sjostakovitsj’ Strijkkwartet nr. 7.

“Sjostakovitsj heeft de gave om met zijn muziek echt onder je huid te gaan zitten; je voelt aan alles het onheil dat in de lucht hangt en deze voelt onvermijdbaar. Deze muziek doet je op het puntje van je stoel zitten!”, aldus altviolist Karsten Kleijer over zijn favoriet.

17.00-18.00 uur Concert - Reich & wereldpremière Pete Harden
Na het middagconcert met Haydn, Beethoven en Sjostakovitsj, is het tijd voor nieuwe muziek met een wereldpremière van Pete Harden en de favoriet van eerste violist Maria-Paula Majoor: Reichs Different Trains voor strijkkwartet en tape.

Speciaal voor Matangi’s jubileum componeerde Pete Harden For Bridget (after Riley). Het is een korte etude gecreëerd door asymmetrische canons. Van Steve Reich, de Amerikaanse meestercomponist van minimalistische muziek, klinkt diens Different Trains. De compositie wordt door expert Richard Taruskin omschreven als “de enige adequate muzikale reactie - een van de weinige adequate artistieke reacties in welke vorm dan ook - op de Holocaust”. In Different Trains vergelijkt Reich zijn jeugdherinneringen aan zijn treinreizen tussen New York en Californië in 1939-1941 met de treinen die werden gebruikt onder het nazi-bewind. Naast strijkkwartet hoor je in dit werk via tape opgenomen melodische spraak.

20.15-21.15 uur 'P.S. ft. Matangi & Ruben Hein'
Dertig jaar na het verschijnen van het legendarische album The Juliet Letters van Elvis Costello en het Brodsky Quartet, presenteren Matangi en Ruben Hein een 21ste-eeuws antwoord op deze meesterlijke song-cyclus. Geïnspireerd door de verzamelde Nederlandse brieven uit het boek P.S. van Jet Steinz, voegen de nieuwe songs een eigentijds hoofdstuk toe aan de wereld van de multidisciplinaire muziekbeleving.P.S. ft. Matangi & Ruben Hein is een van de parels waarmee Matangi haar 25-jarig bestaan viert. De songs gaan over vriendschap, twijfel, broederliefde, angst en verraad. Ze hebben een eigentijdse, eclectische klank waarbij elementen van klassiek, jazz en popmuziek samenkomen.De snaren van Matangi en de soulvolle stem van Ruben Hein creëren een betoverende klankwereld die de diepgewortelde emoties van de songs tot leven brengt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd

nl